csütörtök, május 31, 2007

gyerekkori emlekek 1

Sok embert hallottam, hogy legkorabbi emlekeik az iskolabol szarmaznak. Szamomra ez mindig furcsa volt, mert nekem rengeteg emlekem van korai gyerekkoromrol.

Egyik korai emlekeim koze tartozik, hogy ulok a babakocsiban, anyu eppen zarja az ajtot es en a szomszednenit nezegetve azon tunodom, hogy vajon nekem miert kell babakocsiban ulnom, miert nem mehetek en is magamtol...

vasárnap, május 27, 2007

Kulturális különbségek

Indiai kolleganőmmel beszélgettem nemrég. Eljött otthonról Európába tanulni, és itt "visszaélt a szabadságával". Ő mondta így... Könnyes szemmel mesélte, hogy volt egy német barátja, akivel sajnos szakítania kellett, mert a lány szülei nem egyeztek bele a kapcsolatba, ugyanis indiai szemmel az európaiak számára nem annyira fontos a család, sok a válás, és ettől akarták megóvni a lányukat. Szereztek neki egy indiai fiút. Ez, persze, egyelőre plátói kapcsolat. "Ha a fiú megtudná, hogy voltak fiúbarátaim, nem venne el feleségül." Azon morfondíroztam, hogy nehéz-e számára az indiai normák szerint élni, viselkedni Európában, hogy-hogy nem fordult szembe a szülei akaratával. "Nagyon nehéz." - valászolta. "De számomra a család a legfontosabb."