szerda, április 23, 2008

harry potter - pro es kontra

harry potterrol eloszor 2000-ben hallottam, amikor angol vendegeim 8 eves oliverje beult a kocsi hatso ulesere a 6 eves lotte hugaval es hangosan olvasott neki az elso kotetbol. abban az idoszakban mar a teve es a szamitogep meg a szamitogepes jatekok voltak nepszerubbek a gyerekek koreben, mint az olvasas, ezert kellemes meglepetes volt latni ezt a ket gyereket elmerulni egy konyvbe.

egy evvel kesobb kikerultem angliaba, es akkor csigazta vegkepp fel a kivancsisagomat ez a konyv, amikor az ujkereszteny novel, akivel dolgoztam, bementunk egy ujkereszteny konyvesboltba, es meglattam a polcon egy harry potter ellenes konyvet. ez mar tulzasnak tunt, ugy hogy amint tehettem, elolvastam harry pottert, a not pedig kifaggattam, miert nem engedi a gyerekeinek elolvasni a konyvet.

az ujkeresztenyek szemlelete szerint a harry potter a boszorkanysagot es a magiat promovalja, es ez a baj. eloszor nem igazan ertettem, csak azon tunodtem, hogy lehet a micimackot is be kellene tiltatni, hiszen az is egy elkepzelt vilagrol szol. de hat a boszorkanyok nem egy elkepzelt vilag, volt az ellenerv, boszorkanyok igenis leteznek.

egyik kolleganom utalja harry pottert, mint szereplot. idegesiti. igaz, csak az egyik filmet latta, a konyvet nem olvasta.

en egy dolgot mindenkepp tisztelek az ironoben: egy olyan konyvet irt, ami gyerekek millioit vilagszerte lekotott. valoszinuleg nagy reszuk mar szeretett olvasni eddig is, de azt sem tartom kizartnak, hogy van, akivel harry potter szerettette meg az olvasast.

kedd, április 15, 2008

kulturalis kulonbsegek: japan vs. europa

japanban udvariatlansagnak szamit, ha az ember tarsasagban fujja ki az orrat. szimmogni kell, ha eppen folyik az orrod.

ki lesz az angyal?

manapsag az ember azt olvassa mindenutt, hogy nem szabad gyorsan enni, az az egeszseges, ha szepen, lassan, komotosan ragjuk meg az etelt, legalabb tizszer (a pontos szamra nem emlekszem most hirtelen).

gyerekkoromban, az volt az angyal, aki eloszor vegzett az evessel, es az ordog, aki utoljara... raadasul az ovodaban, ha nem vegeztunk eleg gyorsan a levessel, a szakacsnok belepakoltak a levesbe a masodikat...

vasárnap, április 06, 2008

idegesitoen edeske felnottek

valamiert idegesitenek a gyerekesen edeske felnottek. szamomra az edeske viselkedes a gyerekkorba valo. szerintem az mar infantilis, amikor valaki felnott fejjel tudatosan edesken viselkedik, hogy szimpatikus legyen a korulotte levoknek. ha a pasasokkal viselkedik edesen egy no, azt meg el tudom ugymond fogadni, semmi kozom hozza, hiszen vannak ferfiak, akiknek ez jon be. de amikor no letemre egy masik no ugy mosolyog ram, mintha egy kiskutya lenne, nem tudok visszamosolyogni. nem tudom komolyan venni...

szombat, április 05, 2008

stomp out loud

kabe ket evvel ezelott volt reszem eletem legfantasztikusabb koncertelmenyeben: Stomp. Minden egyes masodpercet elveztem. Barmikor megneznem oket ujra - gondolkodas nelkul. Van, amibol egyszer eleg, de ok nem azok:



szerda, április 02, 2008

vizbe fullt kacsa

Nem ut csalanba menku, mondja a magyar. A roman azt kerdi, hogy lattal-e mar doglott ordogot, vagy vizbe fullt kacsat.

Imadjuk a kacsakat. De amilyen artatlanoknak neznek ki neha, annyira agresszivak tudnak lenni. Tortent ugyanis, hogy egyik tavasszal setalunk a to korul, es mit latnak szemeink: a kacsak Pamela Andersonjat. Emberi szem nem foltetlenul lat kulonbseget ket nosteny kacsa kozott. Nekunk sem tunt volna fel, hogy a kacsak kacsaja uszkal velunk szemben, de, kerem szepen, volt vagy ot him kacsa, ami bizony mind erre az egy nosteny kacsara hajtott. Semmi udvarlas - vagy ha volt is elozoleg, mi arrol lemaradtunk. Mind az oten ra akartak maszni. Egyszerre. Kacsa legyen a talpan, aki a viz felszine folott marad ot him kacsaval a hatan... Szoval szegeny leanyzot nyomtak az eszetlenek a viz ala, es elegge nehezen tudta legalabb a fejet kint tartani a viz felszine folott, hogy azert nemi levegot is kapjon. Berlin ugyan nagyon romantikusan enekelgette anno, hogy "take my breath away", de szerintem a kacsa mas velemenyen volt. Alltunk dobbenten es drukkoltunk a kacsanak, hogy megse fulladjon vizbe, mert hogy nez az mar ki, ha megkerdik tolem, lattam-e mar vizbe fullt kacsat, azt kell valaszoljam, hogy bizony lattam.

Lattam-e vizbe fullt kacsat? Nem. Szegenykemnek nagy nehezen sikerult kivergodnie a partra, ahol tovabb ostromoztak a rajongok, de legalabb mar nem fullt vizbe. Legalabbis remelem...